Kérjük válasszon:

Koncert Kereső

Időintervallum:

Nyári napfordulat – Virágos Szent János Ünnepe

Molnár V. József előadása az Évközi Rítusrend sorozatban

Az eseményről:

„A nyári napfordulat ünnepének előestéjén szerte a hazában tüzek gyulladtak, hogy a gonoszt Isten tüze erejével elűzzék a határból, és távol maradjon az ember lelkétől is. Azok a párok, akik összeházasodni készültek, cseresznyeágat tartva a páros gyümölcs erejét varázsolva ugrották át a napfordulati tűz parazsát, hogy áldás lehessen majdani házasságukon.”

Részletek az előadásból:

Medve Színpadról

A Medve Színpad törekvéseinek alapja olyan egyedülálló színházi forma megteremtése, működtetése, a régi új rítus elemek felhasználásával, az ezen koncepcióban létrejövő előadásaink, a színház lehetőségeinek tárházát hordozzák magukban és alkalmazkodnak az új kihívásokhoz.

Társulatunk, a Medve Színpad 6 éve alakult 2010-ben. Elejétől fogva kísérleti színházként tekintettünk magunkra, ahol az ősi hagyományok és igazságok vezérlő elvei mentén visszatérünk azon elgondoláshoz, miszerint a színház az emberi és isteni mélységeiben kalauzolja el nézőit. Nézőink közel kerülhetnek a mindennapjainkban meglévő mítoszi mélységekhez és a saját problémáik megoldásához, a mindennapi gondok feszültségek, szépségek, boldogság a múltban gyökereznek időtlenek, de közvetlenül hatnak minden percünkre, ennek bemutatása és megmutatása az amire vállalkozunk. Olyan történeteket, olyan konfliktusokat, emberi értékeket illetve embertelenséget, problémákat tárunk fel őszintén, amelyekkel szembe kell nézni, a néző számára új felismerésekhez, saját maga megismeréséhez vezethet. Társulatunk elismert színészekből és kezdő még alig ismert fiatal tagokból áll, a színészek illetve a társulat a bemutatókra való felkészülés mellett fontosnak tartják, hogy külön időt szenteljenek a közösségi élet különböző összejövetelire, ezeket nevezzük  az úgy nevezett medve próbáknak, ahol lehetőség szerint a társulat minden tagja részt vesz és  a mindennapi gondolatok és problémák megtárgyalásán túl azokat a fő színház működéséhez fontosnak tartott irányokat veszik sorra, amelyek meghatározzák a színházi életünket. Ilyenek például a hagyományokkal való foglalkozás, a kelet kutatás, az értelemileg visszamaradott emberek felkarolása, segítése, a szegények és a rákosok felé való fordulás. Mind a három közegben rendszeresen játszunk.  Ilyen az értelmileg visszamaradott emberek otthona, a rákos betegek kórháza, illetve a Máltai Szeretett Szolgálat. A Medve Színpad kísérleti színház, ahol ősi hagyományok és igazságok vezérlő elvei mentén visszatérünk azon elgondoláshoz, miszerint a színház az emberi lét, az emberi és isteni természet mélységeibe, annak lényegébe hatol, nézőit saját emberségükhöz vezeti, és mindezt szakrális cselekedetnek kijáró tisztelettel teszi.

A színpadon történő eseményekben bárki benne találhatja magát, bárki jobb emberré válhat, és kimondódhatnak olyan gondolatok, melyeket egyébként talán sosem merne kimondani. Az őszinteség, a kimondott egyetemes, emberi igazságok egyrészt jó érzést okoznak, másrészt hozhatnak a néző számára új felismeréseket, megértést is, melyeket aztán saját életébe is magával vihet, és segítheti érzelmi, értelmi aspektusai harmonizálódását, számára jobb életminőség elérését.
Egy-egy Radnóti, Ady vagy Márai költészetén alapuló eddig bemutatott előadásunk egyszerre rengeteg dimenzióban szól, a referenciáink szerint is széles közönség réteghez. Az élő zene a tánc és a mozgás is segít abban, hogy a figyelem meghatározza az előadásunk légkörét. Azt tapasztaljuk, hogy előadásainkról még egyetlen néző sem ment el, az utolsó sorban is figyelnek, nem tanakocsiznak. Az élő zene és hegedűjáték az általunk előidézett, megidézett világot érzékelhetőbbé varázsolja, aki eddig nem tudott erről a költői vagy írói világokról, akinek nem sírt még a hegedű, annak a színházi rítusainkkal próbálunk egy eddig kevésbé ismert világot felmutatni és az előadásaink után akármilyen távol vagyunk Budapesttől mindig szívesen maradunk ha van érdeklődés egy jó beszélgetésre.

Előadó

Molnár V. József – Magyar Örökség díjas néplélek- és néprajz-kutató, grafikusművész, 1956-os szabadságharcos, a Történelmi Vitézi Rend tagja. Olyan emberek segítették elméletei kidolgozásában, mint Nagy Dénes elméleti matematikus, Lugosi György vegyészmérnök, Váci Pál mérnök, Pap Gábor művészettörténész. Molnár V. József szerint a hagyomány egyetlen célja a hagyomány folytatása.Hintalan Lászlóval és Pap Gáborral létrehozta az Örökség Népfőiskolát. A Kárpát-medencét járva a magyar hagyomány műveit népszerűsítő rádiósorozatokat, előadásokat tart. Az Ég és föld ölelésében, A Nap arca és az Újraszülető világ c. könyveiben gyerekrajzokat elemez. A Kalendárium c. könyvéből megismerhetők az adott napnak az évszakhoz, a paraszti élethez vagy éppen a valláshoz köthető hagyományai. A könyv a naptári évet kétszeresen osztja fel: az állatövi jegyek és a naptári hónapok szerint is. Ezzel megismerhetővé válik a hagyományos népi kultúrában élő ember életének és az évszakok körforgásának kapcsolata, vagyis hogy a klasszikus paraszti világban az ember szinte együtt lélegzett a természettel, az évszakok változásával, azaz a Nappal, annak útjával, „forgásával”.Pap Gábor ösztönzésére írta meg, szerkesztette kerek egésszé logikai modelljének ismereteit, melyet a Világ-virág. A természetes műveltség alapjelei és azok rendszere című munkájában adott közre.

Időpont

2016. június 3. 18:30

Helyszín

Fészek Művészklub – Nagyterem (1073 Budapest, Kertész utca 36.)

Jegyárak

1.500 Ft (Az előadásra szóló jegyekkel érkezési sorrendben foglalhatja el helyét.)

További információk a Medve Színpad weboldalán: www.medve11.com és Facebook oldalán: www.facebook.com/medveszinpadFigyelem! Ehhez az eseményhez koncertbérlet NEM használható fel!

Ajánlja Emailben!
Nyári napfordulat - kapcsolódó Helyszínek
Symbol

Minden jog fenntartva a Concertbudapest.com részére 2015.